Webmaster

Discover Group

COMUNICATE DE PRESĂ

Comunicat privind salariile utilizate la calculul pensiei in sistemul public de pensii

Pentru corecta informare a opiniei publice, Casa Judeţeană de Pensii Braşov face următoarele precizări:

Referitor la salariile utilizate la calculul pensiei in sistemul public de pensii

Casa Judeţeană de Pensii Braşov a fost sesizată de către numeroşi angajatori asupra faptului că foşti angajaţi ai acestora, în prezent pensionari, solicită eliberarea unor adeverinţe în care să se menţioneze veniturile realizate de către aceştia pe parcursul activităţii desfăşurate.

Atât potrivit legislaţiei anterioare datei de 01.01.2011 (art. 164 din Legea nr. 19/2000), cât şi reglementarilor legale in vigoare, la determinarea punctajelor lunare nu se utilizeazaveniturile realizate de către angajaţi.

Astfel, alin. 1 si 2 ale art. 165 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevad:

“(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cumodul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:

a) salariile brute, până la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.

(2) La determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile prevăzute la alin. (1) se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare.”

Facem precizarea ca, salariile inregistrate in carnetul de munca, brute sau nete, dupa caz, la care fac referire prevederile art. 164 din Legea nr. 19/2000 respectiv art. 165 din Legea nr. 263/2010, erau salarii tarifare de incadrare si nu salarii realizate.

Prin urmare, o adeverinta eliberata de angajator pentru a fi luata in considerare la stabilirea punctajelor lunare trebuie sa contina distinct salariile tarifare de incadrare de diferitele sporuri cu caracter permanent de care asiguratul a beneficiat in decursul perioadei, si nu totalul realizat.

Conducerea C.J.P. Braşov
Director Executiv,
Mihail TARBĂ

Programe utile

Aici gasiti ultimele versiuni de programe ce pot fi descarcate de pe site-ul nostru
download

Quiz

Ce părere aveţi despre SITE-ul nostru?

foarte bună
 bună
 nu ştiu
 rea
 foarte rea

Portal CNPP

harta site   întrebări frecvente   termeni şi condiţii
2019 © Casa Judeţeană de Pensii Braşov. Toate drepturile sunt rezervate.